AVEA,ORADA KİMSE VAR MI İLE DEPREMDE HAYAT KURTARACAK

Avea; Android işletim sistemli telefonlara, Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen “Orada Kimse Var mı?” mobil uygulaması Google Play’deki adı ile Earthquaken; yıkıcı bir deprem sonrasında, ekiplerin, enkaz altında kalanlara en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayarak, arama-kurtarma çalışmalarını hızlandıracak.

Deprem sonrası kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı uygulama, sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilke imza atacak

Avea, AveaLabs’te geliştirdiği “Orada Kimse Var mı?” Google Play’deki adı ile EarthQuaken mobil uygulaması ile, Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan deprem felaketlerinde hayat kurtaracak bir projeye imza attı. Deprem sonrası kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı program sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilke imza atacak.

Android işletim sistemli telefonlara, Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen “Orada Kimse Var mı?” mobil uygulaması; yıkıcı bir deprem sonrasında, ekiplerin, enkaz altındakilere en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayarak, arama-kurtarma çalışmalarını hızlandıracak.

“Orada Kimse Var mı?” mobil uygulaması sayesinde arama kurtarma ekipleri; enkaz altında kalan kişinin yerini anında tespit ederek, kurtarma çalışmalarını hiç vakit kaybetmeden yapabilecek. Uygulama; aynı süre zarfında daha çok insana ulaşılarak daha fazla hayatın kurtarılmasına ve enkaz altındaki kişinin kurtulma umudunu kaybetmeyerek hayata bağlanmasına da katkı sağlayacak.

Cep telefonu alarma dönüşüyor

“Orada Kimse Var mı?” uygulamasının, Avea’nın geçen yıl mobil uygulama ekosistemini zenginleştirmek amacıyla düzenlediği “Avea Mobil Uygulamalar Yarışıyor”da üçüncü olduğunu ve proje sahibi üniversite öğrencisi Burak Aykut Sungur’un şu an Avea Ar-Ge Merkezi’nde çalışmakta olduğunu açıklayan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin; “1999 ve son olarak da Van’da yaşadığımız depremlerde yaşadığımız kayıplar hepimizi üzdü.

Van depreminin bize bir kez daha gösterdiği üzere deprem sonrası yaşanan en büyük sıkıntı, enkaz altındaki kişilere yeterince hızlı bir şekilde ulaşılamaması. Bir de buna kötü hava koşulları eklendiğinde durum iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Kurtarma ekipleri zamanla yarışırken, 1 dakika bile bazen hayati önem taşıyor. 1 dakikada hayatlar kazanılıp hayatlar kaybedilebiliyor. Avea olarak, “Orada Kimse Var mı?” mobil uygulamasını bu noktada çok önemsedik. Salih Ergüt liderliğindeki ekibimizin, özverili çalışmaları ile hayata geçirdiğimiz projemizi, ülkemize borcumuz olarak gördük. Projenin uygulama haline getirilebilmesi için çalışırken, en büyük motivasyonumuz kurtarılmasına destek olacağız hayatları düşünmek oldu.

Bu noktada Avea Ailesi olarak depremzedelerin enkaz altındaki yerlerinin tespitini hızlandırarak, hayat kurtaran bir uygulamanın lansmanını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mutluluğun tarifi ve değeri bizim için gerçekten ölçülemez. Türkiye’nin deprem sonrası yaşanan acılarının bir nebze de olsa önüne geçebilmek en büyük dileğimiz” dedi.


Şahin, deprem sonrası kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı programın sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilke imza atacağını kaydetti. Kullanıcı büyüklük sonrası gelen deprem mesajına yanıt vermez ise program otomatik olarak devreye giriyor…

Uygulamada dikkat çeken bir konu da; programın alarm durumunun olabildiğince uzun sürdürebilmek otomatik önlemleri alması. Amaç: telefon bataryasının idareli kullanılmasını sağlamak. Alınan ilk önlem ise alarmın sürekli çalarak bataryayı bitirmesi yerine, 15’er dakikalık aralar ile 1 dakika çalması. İkinci önlem ise; baştan tercih edilmesi durumunda, enerjisini alarm modunda kullanmak üzere diğer fonksiyonlarını “Uçak Modu”na geçirmesi. Böylece bataryanın maksimum verimle kullanılmasını garanti altına alıyor.

Tüm bunların yanı sıra uygulama; deprem anında ve sonrasında yapılması gereken bilgilerin bulunduğu bir kısım da içeriyor.
3G kullanarak belirli aralıklarla dünyada meydana gelen depremleri ve kullanıcının konumunu tespit eden uygulama; bu bilgileri analiz ederek, oluşan depremin kullanıcısına zarar verebilecek büyüklükte olup olmadığını kontrol ediyor. Depremin zarar verebilecek bir büyüklükte olması durumuda ise; uygulama kullanıcıya güvende olduğuna dair onay isteyen bir uyarı mesajı çıkartıyor.

Kullanıcının bu uyarı mesajına onay vermemesi durumunda sistem, kullanıcı kişinin zarar gördüğü ya da enkaz altında kalmış olabileceğinden yola çıkarak, alarm durumuna geçiyor. Sistem, bağlı bulunduğu telefon alarm durumunda çıkardığı sesler ve -flaşı varsa- ışık açıp kapatarak, kurtarma ekiplerine yardımcı oluyor. Ayrıca; kullanıcının daha önceden belirlemiş olduğu acil durumda haber verilecek kişiye de, o an bulunulan koordinatları SMS ile bildiriyor.milliyet

Yorum Gönder

0 Yorumlar