Yeni otomobil almak ve ücretin tamamını bankadan kredi olarak çekmek istiyorsanız yeni düzenlemeye takılmamak için son 2 gününüz kaldı. BDDK'nın kredi miktarı ve taksitlerdeki düzenlemesi 1 Şubat'ta yürürlüğe giriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketiciyi korumaya yönelik olarak yaptığı düzenleme ile tüketicileri alışverişe özendirilmesinin önüne geçmeyi planlıyor. Başbakan Yardımıcı Ali Babacan, Türkiye'de gelirinin çok üzerinde harcama yapan kesimlerin olduğunu ve son 5 yılda da kredi harcamalarının 4-5 katına çıkması sonrası düzenlemeye gideceklerini söylemişti.
Artan kredi kartı harcamaları ve kredi borcunu ödeyemeyen yüzbinlerce tüketiciyi yakından ilgilendiren yeni düzenleme sonrası borçlanmada da yeni yapılanmaya gidiliyor. 1 Şubat'tan sonra yürürlüğe girecek olan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'le, bundan böyle bankalardan taşıt kredisi çekecek olan banka müşterisi, değeri 50 bin TL olan bir otomobil satın almak isterse otomobilin fatura değerinin yalnızca yüzde 70'lik kısmını bankadan çekebilecek.Bu da 35 bin TL'ye denk geliyor.
Otomobilin değeri, 70 bin TL ise, tüketici yine 35 bin TL taşıt kredisi kullanabilecekti. Çünkü 50 bin TL ve üzeri taşıtlarda kullanılabilecek taşıt kredisi en fazla otomobilin değerinin yüzde 50'si olabilecek. İkinci el araçlarda taşıt değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.
Yani cebinde parası olmayana otomobil almak hayal olacak. Mevcut durumda bankalar, müşterilerine otomobil fiyatının tamamını kredi olarak kullandırabiliyor. Kredi miktarından olduğu gibi taksit sayısında da yeni düzenleme 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
BDDK'nın yönetmelikte yaptığı değişiklikle, tüketici kredilerinde taksit sayısı 36 ayı, taşıt kredilerinde taksit sayısı 48 ayı geçemeyecek. Durum böyle olunca sınırlamadan etkilenmek istemeyenler bankalara akın etti. BDDK'nın geçtiğimiz 2013 yılını Kasım ayında duyurduğu düzenlemenin ardından taşıt kredilerinde patlama oldu.Haber7
0 Yorumlar