Bu yeni nesil yakıt, “e-dizel” ve “e-etanol” olarak adlandırılırken, birkaç yıl içinde TDI ve TFSI motorlu Audi’lerde kullanılabilecek.
Audi mühendislerinin, ABD’nin New Mexico eyaletindeki araştırma merkezinde yaptıkları araştırmalarda elde ettikleri sentetik yakıt, genetiği değiştirilmiş bakterilerden yardım alınarak üretilmiş. Nitekim bu bakteriler, endüstriyel alanlardan toplanan atık veya tuzlu suyun yanı sıra karbondioksitle besleniyor.
Bir milimetrenin 3 binde biri boyutundaki bakteriler, güneş enerjisiyle fotosentez gerçekleştiriyor. Bakteriler, tüm bu sürecin ardından, dışarıya sentetik etanol salgılıyor. Sudan hafif olduğu için yüzeyde toplanan bu yakıt da, hiçbir ek işlem gerekmeden toplanıyor ve enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor.
e-etanol olarak adlandırılan bu yakıt, sıfır emisyona sahip olduğundan evreye zararı vermiyor. Yıllardır, mısır, şeker kamışı ve benzeri bitkilerden elde edilen bio yakıtlar, enerji kaynağı olarak kullanılabiliyordu. Ancak bu yakıtların elde edilmesi için tarım alanlarının kullanılması gerekiyor.
Tarım alanlarının besin üretimi için değil de yakıt üretimi için ayrılması büyük bir soruna neden oluyor. Audi’nin e-etanol teknolojisi, tarım alanı gerektirmediği için, insan besin zincirine de olumsuz etkide bulunmuyor.
Audi mühendisleri, yakın gelecekte, elde edilen bu sentetik yakıtı “e-dizel” olarak adlandırılan sentetik dizele çevirmeyi amaçlıyor. e-dizel, Audi’nin TDI motorlu araçlarında da ek düzenleme olmaksızın kullanılabilecek.levent köprülü/milliyet
0 Yorumlar