YERLİ ‘BABAYİĞİT’LERİN ARABA SEVDASI

Sazan 300 km yapıyor
Askeri ve sivil sürat tekneleri üretimi yapan Yonca Onuk tersanesinin Renault Türkiye işbirliği ile geliştirdiği spor otomobil Sazan’ın tasarım ekibimde Demir Sümer, Gökhan Akış, Eralp Noyan ve Jan Nahum yer alıyor.

Nahum ve Noyan aynı zamanda Anadol STC-16’nın da tasarımcıları olarak tanınıyor. 300 km hız yapan karbon fiber gövdeli spor otomobil Sazan adını Ekber Onuk’un trafik kazasında yitirdiği oğlu Kaan’ın lakabından alıyor. Yılda 10 adet üretim planlanıyor.

Volkicar asfalt ağlatıyor
Türk motor sporları tarihinde uluslararası alanda en başarılı ralli pilotu ünvanına sahip olan Volkan Işık, 22 yıllık tecrübesiyle yarış otomobili Volkicar’ı üretti. Işık’ın, 1 milyon dolarlık yatırımla ürettiği araçlar motor sporlarının olmadığı ülkelere ihraç edilmeye hazır. 6 saniyede 100 kilometre hıza ulaşıyor araçtan 3 günde 1 adet üretiliyor.

Yıl sonuna kadar 60 adet üretim planlanıyor. Ayrıca 20 Volkicar’ın yarıştığı 7 etaplık V1 Challenge da bulunuyor.

Maral ve Nily kardeşler
İşadamı Hasan Yurdakul klasik otomobillere olan merakını üretime de yansıttı. Türk lisansına sahip ve tamamı yerli imalat olan “Maral” marka iki kişilik, üstü açık spor otomobiller Almanya’ya ihraç ediliyor. Türk yollarında da dolaşan 50’den fazla Maral ‘ı görebilirsiniz. İngilizlerin ünlü spor otomobili Morgan’dan esinlenerek üretilen Maral’ın bir de İngilizler için tasarlanan sağdan direksiyonlu Nily adlı kardeşi var.

Kilometrede 10 kuruş yakıyor
Aydın’ın Söke ilçesinde iplik fabrikasında çalışan endüstri meslek lisesi makine bölümü mezunu 33 yaşındaki Kazım Demir, evinin garajında, saatte 70 kilometre hızla gidebilen otomobil yaptı. KDT adlı otomobili 2.5 ayda 2 bin liralık maliyetle tamamladığını anlatan Demir, “Tasarım merakım çocukluktan geliyor.

Küçükken kartondan veya tahtadan maket araba yapardım. Merakım büyüyünce de devam etti. Motor aksamını ikinci el aldım ve birleştirdim. Kaportasını, iç aksamını, her şeyini kendim yaptım. Bagajı alan daraltmaması için portatif düşündüm. 200 kilo yük taşıma kapasiteli olan bagaj kapatılıp açılabiliyor. 180 kilogram olan araçta 125 cc’lik motor kullandım. 5 vitesli otomobilim saatte 70 km hız yapıyor ve kilometrede 10 kuruş yakıyor” dedi.

Lüks değil ama Sivaslı Cabrio
İstanbul’da yaşayan 25 yaşındaki Sivaslı 25 Yakup Başpınar Sivas Cabrio adını verdiği bir otomobil yaptı. 2008’de hobi olarak çalışmalara başladığını anlatan ve eniştesinin emeği olan aracı hurdacıdan topladığı parçalardan yaptığını anlattı. Başpınar, “Direksiyon Şahin’den, vites topu Murat 131’den, anahtar ve pedallar kendi üretimimiz” dedi. 16 beygir 2 silindirluk motorun çim biçme makinesine ait olduğunu anlatan Başpınar, koltukların ofis koltuğu olduğunu dile getirdi.

Eskişehir’den hafif ticari Hiscar
Devrim efsanesinin doğduğu Eskişehir’den bir de hafif ticari çıktı. Traktör ve iş makinesi kabinleri üreten Hisarlar, ürettikleri çok amaçlı hafif ticari araca Hiscar adını verdi. Traktör gibi tarlaya da girebilen araç, 4x4 özelliğe sahip.

Turcoto’dan Uveyk ve Truva
Otomotiv sektöründe yer alan Cadem’in markası Turcoto’nun Uveyk ve Truva adında iki modeli var. L7 sınıfı Uveyk, düşük emisyonlu 3 silindirli 7199cc motora sahip. Bir depo ile 1000 km yol yapıyor. 1 ton taşıma kapasitesine sahip olan modelin 15 bin liranın altında satılması planlanıyor. Turcoto’nun diğer modeli Truva ise; yüzde 100 elektrikli. 14+1 yolcu kapasiteli olan araç, saatte 60 km ortalama hızla bir şarj ile 180 km yol alabiliyor.

10 bin liraya Atmaca 53
Rize Ardeşen’de oturan ve çevresinde ‘Laz Mucit’ olarak tanınan işçi emeklisi 55 yaşındaki Hayrullah Koçoğlu, daha önce yaptığı yürüyen tekne ve helikoptere otomobil ekledi. Koçoğlu’nun iki ayda tamamladığı ve adını, ’Atmaca 53’ verdiği, sürücü ile birlikte 3 kişi taşıma kapasitesine sahip 1300 otorlu otomobil, saate 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Hurdaya ayrılan bir motoru onaran, diğer mekanik aksamlarını da kendisi yapan Koçoğlu, ekonomik olması amacıyla LPG sistemi taktığı otomobili 10 bin liraya mal etti.

Batman’in aracı Ağrı’da!
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan kaporta tamircisi İsmail İlhan farklı otomobillerden topladığı parçalarla çizgi roman kahramanı Batman’in otomobiline benzeyen bir araç geliştirdi. 12 yıldır proje üzerinde çalıştığını anlatan İlhan’ın aracı benzinle çalışıyor. 150 km hıza ulaşabiliyor.
MİLLİYET/Beste ÖNKOL

Yorum Gönder

0 Yorumlar