Birkaç basit öneriye uyarsanız akünüz kış günlerinde de sağlıklı kalabilir. Bazı şeyler asla değişmez.Örneğin her yıl kış gelir, her kışla birlikte akü arızaları nedeni ile çalışmayan araç çalışması artar.
Peki ama bunun nedeni ne? Aslına bakılırsa bunun üç nedeni var.Termometre sıfır derecenin altına düşüğünde akünün performansı düşer.Örneğin eksi 20 derecede yarıya düşer.Buna karşı yapılacak tek şey aracı ısıtmalı bir parka bırakmak.
İkinci neden koltuk ısıtıcıları, dizel motorların ön kızdırıcıları, ısıtmalı arka camlar ve benzeri aküden beslenen donanımlardır.Aracı kısa mesafelerde kullanmak ise aküye ekstra yük getirir. Bundan kurtulmak için elektrikli yardımcı aygıtları mümkün olduğu kadar kapalı tutmak ve kısa mesafelerde kullanmaktan kaçınmak gerekir.Üçüncü neden olan yetersiz akü bakımlarıdır.Bu bakımları düzenli olarak yaptırmak çok kolay olmasına rağmen çoğu zaman ihmal edilmektedir.
Nemli kir, aküyü boşaltan elektirik kaçaklarına neden olur.Kiri temizleyin.
V kayışı kaydırma yapıyorsa alternatör tam kapasite çalışmaz ve aküyü yeterince şarj edemez.Kayışı düzenli olarak kontrol ettirin.
Akünün şasi bağlantısının yapıldığı yerde kesinlikle pas olmamalı.Çünkü pas elektirik akımına direnç yaratan bir maddedir.Pası temizleyin.
Akü başları ve bağlantı kıskaçlarını temiz tutun, kalın oksit katmanlarını temizleyin, hasar görmüş kutup başlarını kesin, kutup başlarını yağlayın.
Akü çubuklarının arı su ile tamamen kapalı olup olmadığına bakın.Bu işi yaparken akü içerisinde asitli su olduğunu unutmayın.Eksik ise arı su ile tamamlattırın.
Şarj durumunu bir serviste kontrol ettirin.Unutmayın şarj olmada sorun çıkartan akü hiç bir zaman yeterli enerjiyi biriktiremeyecektir. Sorunlu şarj olan akülerin yetkili servislerde müdahale edilmesi gerekir.arabalar.gen.tr
0 Yorumlar