Yeni kanunla 'Minibüs' tarih oluyor

Tüm kurallar silbaştan
Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte toplu taşıma sisteminin en önemli unsurları arasında yer alan minibüsün tarifi yeni hazırlanan Karayolları Kanunu'ndan çıkartıldı. Kanuna 25 kişilik midibüs tabir edilen küçük otobüslerin tanımı eklendi.

Odalar bir araya geliyor
Bu gelişme binlerce minibüsçünün gözünü korkuttu. Şoför odaları başkanları bugün Ankara'da Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu bünyesinde toplanacak. Alınacak kararlardan sonra hükümet nezdinde girişimde bulunulması bekleniyor.

Yasadaki yeni tanım
Otobüs: Yapısıitibarıyla sürücüsü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve insan taşımak içini mal edilmiş olan motorlu araçtır. Bunlardan azami yüklü ağırlığı 5 bin kiloyu aşmayanlar M2, azami yüklü ağırlığı 5 bin kiloyu aşanlar M3 sınıfıdır.

Minibüsün adı yok

Karayolları Kanunu değişiklik taslağında minibüs tarifi çıkarıldı yerine otobüs geldi. Esnafı 'minibüsler kaldırılacak' korkusu sardı.

İstanbul'da belli hatlarda raylı sistem ve metrobüs dolayısıyla kaldırılan minibüslerin, ülke genelinde tamamen trafikten çıkarılacağı iddia ediliyor. Minibüsçü esnafının büyük tepkisine yol açan konu, Karayolları Trafik Kanunu'nun değişen haliyle ortaya çıktı. Hazırlanan taslakta minibüsün tarifi bulunmuyor. Kanunda minibüsten hiç bahsedilemezken, bunun yerine 25 kişilik midibüs tabir edilen küçük otobüsler yer aldı.

Esnaf korkuyor
Söz konusu taslak kanunlaştığında, minibüsler de bu tarif gereği otobüs kavramının içine alınmış olacak. Gerek kişisel, gerekse servis olarak kullanılan minibüslerin yanında özellikle büyükşehirlerde hatlı olarak çalışan minibüslerin akıbeti de bu taslak ile meçhul hale geliyor. Halen yürürlükte olan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda minibüslerin açık bir tarifi bulunuyor. Değişiklikle küçük otobüs şekline gelecek minibüslerin yolcu taşımacılığı yapması zora girmiş olacak. Onbinlerce esnaf işini kaybetme korkusu yaşıyor.

Minibüs yerine otobüs
Taslağın değişmesini isteyen odalar da tepkilerini dile getirmeye başladı. Oda başkanları, bu değişiklik ile minibüslerin yerine otobüsün konulacağını öne sürüyor. Başkanlar, "Bu yeni tanımlama ile 2 ya da 3 minibüs yerine bir otobüs konulabilmesinin önü açılıyor. Böylece minibüsler kaldırılarak, otobüsler hatlara yerleştirilecek" diyor.

Başkanlar toplanıyor
Söz konusu taslağın duyulmasının ardından, Türkiye'deki şoför odası başkanları bugün Ankara'da toplanma kararı aldı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) toplanacak olan başkanlar, hükümet nezdinde girişimlerde bulunacak.

Mevcut kanun nasıl tarif ediyor?

Halen yürürlükte olan kanunda tarif şöyle yapılıyor: "Minibüs, yapısı itibariyle sürücüsünden başka 8 ila 14 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır."

Taslakta ne var?
Otobüs (M2-M3): "Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş olan motorlu araçtır. Bunlardan azami yüklü ağırlığı 5 bin kilogramı aşmayanlar M2, azami yüklü ağırlığı 5 bin kilogramı aşanlar M3 sınıfıdır. M2 sınıfı otobüsler, yapısı itibarıyla sürücü koltuğu dışında 8'den fazla koltuğu olan ve azami yüklü ağırlığı 5 bin kilogramı geçmeyen araçlara verilen isimdir."

Plakaya devlet sınırı

Karayolları Trafik Kanun Tasarı Taslağı'nda taksi plakalarıyla ilgili de köklü değişiklikler var. Fiyatları yüzbinlerce YTL'yi bulan plakaların satışına sınır geliyor. Devlet plakalar için bir rayiç bedel belirleyecek. Taksiciler istedikleri zaman plakalarını satamayacak ve kiralayamayacak. Ayrıca bir kişi üzerine 2'den fazla plaka alamayacak. Devletin ise 100 bin YTL sınır belirleyeceği konuşuluyor. İstanbul'da yıl başında 900 bin YTL'ye kadar çıkan taksi plakalar,ı şu anda 550- 450 bin YTL civarında.

'Anayasa'ya aykırılık var'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, yeni hazırlanan Karayolları Trafik Kanun Tasarı Taslağı'nda yer alan taksi tanımındaki bazı ibarelerin ve plakalarla ilgili hükümlerin değişmesini istedi. Apaydın, "Yeni hazırlanan taslağın çoğu maddesi Anayasa'ya aykırıdır" diye konuştu. - TAKVİM

Yorum Gönder

0 Yorumlar