Tasarım, teknoloji ve üretimde 45'inci yılını kutlayan ve bir Koç Topluluğu şirketi olan Otokar, alternatif yakıtlarla çalışan araçlar üzerindeki çalışmalarının en yenisi olan doğalgazlı DORUK 230DG'yi görücüye çıkarıyor. Araç, üstün güvenliğinin yanı sıra çevreciliği, otomatik vitesi, alçak taban girişi ve düşük yakıt giderleri ile de modern toplu taşımacılık şartlarını ideal bir biçimde karşılıyor.
Hem ekonomik hem de çevre dostu
DORUK 230DG, doğalgazlı olması sebebi ile diğer yakıt türlerine oranla daha çevreci bir otobüs. Araç Euro 5 ve Euro 6 arasında kalan EEV seviyesinde emisyona sahip.
Doğalgazla çalışan DORUK 230DG, asit yağmurlarına neden olan NOx gazı atılımında yüzde 50; SO2 gazı atılımında ise yüzde 90 oranında azalma sağlıyor. Parçacıklı madde atılım oranı ise dizel yakıt ile çalışan otobüslere kıyasla yüzde 50 ila 75 oranında daha az.
DORUK 230DG aynı zamanda daha düşük bir gürültü seviyesine sahip. Böylelikle araç yolculara konforlu bir seyahat sunarken, daha iyi emisyonu ile de şehir içerisinde daha temiz bir hava sağlıyor.
DORUK 230DG işletme giderleri açısından değerlendirildiğinde ise özellikle yakıt maliyetlerinde önemli düzeyde avantajlar sunuyor. Bu sayede araç sahipleri, aracın ilk alımdaki ilave maliyetini hızla amorte ederek ilerleyen yıllarda işletme giderlerini düşük seviyede tutabiliyorlar.
150 m3 gibi yüksek bir yakıt kapasitesi sunulması da DORUK 230DG'nin çok daha uzun yol almasını ve toplu taşımacılık hizmetinin kesintiye uğramamasını sağlıyor.
Kullanıma göre ayarlanabilen yakıt tüketimi ve performans
DORUK 230DG, bir diğer çarpıcı özelliği ile de kullanıcılarına kazandırıyor. Araç kullanıcısının talebine uygun olarak, kullanılacağı coğrafyanın topografik yapısına göre ayarlanabiliyor. Otokar'ın Ar-Ge imkanları sayesinde, araca bağlanan bir bilgisayar yardımıyla yol dataları toplanarak işleniyor. Otokar mühendisleri değerlendirdikleri veriler ile otobüsün kullanılacağı şehrin yapısına en uygun performans ve düşük yakıt tüketimi sağlamak için aracı yeniden programlıyorlar. Böylelikle kullanıcı çevreye dost DORUK 230DG'yi en uygun performans ve en ideal yakıt tüketimi ile kullanıyor, çevreyi korurken işletme giderlerinden de tasarruf ediyor.
Kaza anında yüksek güvenlik önlemleri devreye giriyor
Otokar DORUK 230DG, tüm dünyada geçerli olan ECE R 110 numaralı regülasyona uygun olarak tasarlandı. Olabilecek her türlü olasılık dikkate alınarak yüksek teknolojiye sahip sistemler kullanıldı ve üstün güvenlik sağlandı.
DORUK 230DG'de kazalarda devreye giren ve aracın tüm gaz beslemesini tüplerden kesen 'crash sensör' sistemi bulunuyor. Aracın yakıt hatlarına hasar veren şiddette bir kaza olması durumunda, bir patlamanın meydana gelmesi, bu sistem tarafından engelleniyor.
Ayrıca araçta çıkacak bir yangında tüplerin patlamaması için ekstra güvenlik önlemleri alındı. Tüplerin ucunda bulunan ısıya duyarlı tahliye valfleri sayesinde, gaz dışarı tahliye ediliyor ve patlama riski ortadan kaldırılıyor. Aracın üzerinde tüplerin mekanik bağlantılarının ciddi bir kaza esnasında koparak etrafa dağılmaması için, bu bağlantılar ECE R 110 numaralı direktifte belirtilen mukavemet değerlerine göre tasarlandı ve analiz edildi.
"İyi Tasarım" ödüllü model üzeriden geliştirme
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde DORUK LE otobüsü; Design Turkey yarışmasında otomotivde verilen tek ödül olan "İyi Tasarım Ödülü"nün sahibi olmuştu. DORUK 230DG, Otokar'ın DORUK LE platformu üzerinde tasarlandı. İç ve dış tasarımında DORUK LE çizgilerini barındıran otobüs, DORUK ailesinin dayanıklılık, konfor, güvenilirlik ve performans gibi karakteristik özelliklerini de taşıyor.
Modern şehirler için çağdaş toplu taşımacılık
DORUK 230DG, düşük egzoz emisyon seviyesine ek olarak modern toplu taşımacılığın gereği olan basamaksız giriş ve iniş kapıları ile yolculara kolay iniş-biniş avantajı sağlıyor. Özellikle arka kapısında kullanılan rampa sistemi ve araç durağa yanaştığında hafif yana yatma özelliği olan 'kneeling' sistemi sayesinde hareket engelli yolcular tekerlekli sandalye ile çocuklu yolcular bebek arabaları ile otobüse rahatça inip binebiliyorlar. Tek adımda otobüse binilip inilebilmesi ise özellikle yaşlı yolcular için büyük avantaj sağlıyor.
DORUK 230DG'de 25 oturan, 40 kişi ayakta olmak üzere 65 kişilik kapasite sunulurken, kullanım yerlerine göre farklı yerleşim ve kapasite alternatifleri sağlanabiliyor. Geniş iç hacmi ve büyük yan camları ile yolcular için şehiriçinde ferah bir taşımacılık imkanı sunuluyor. Özel tasarımlar kullanılarak şöforun görüş açısını artıran kavisli ön camı ve otomatik vitesi ile sürücüye de yoğun trafikte konfor sağlıyor.
Düşük dönüş yarıçapı ve 9 metrelik boyu ile DORUK 230DG, dar caddelerde üstün manevra kabiliyeti sağlıyor, büyük otobüslerin kullanılamadığı veya ekonomik olmadığı alanlarda çağdaş ve modern toplu taşıma çözümleri sunuyor.
DORUK 230 DG nasıl çalışıyor?
DORUK 230DG'nin çalışma prensibi kısaca şu şeklide özetlenebilir: Sıkıştırılmış doğalgaz, doğalgaz istasyonlarında gaz deposu doldurma valfinden DORUK aracının tavanına yerleştirilmiş yüksek basınç tüplerinde depolanır. Motor tarafından yakıt gereksinimi doğduğunda, doğalgaz tüplerden ana manuel durdurma valfine gelir. Gaz yüksek basınç yakıt tesisatından geçerek motor bölümüne gelir. Regülatöre giren gazın basıncı 200-250 bar'dan yakıt enjeksiyon sistemi basıncına düşürülür. Solenoid valf, doğalgazın regülatörden enjektörlere geçişini sağlar ve motorun çalışmadığı durumlarda doğalgaz akışını kapatır. Hava ile karışan doğalgaz yanma odasına geçer ve güç üretmek üzere yakılır. DORUK 230DG'nin motoru bu yüksek gücü üretirken, dizelle çalışan araçlara kıyasla zararlı gaz salımını azaltarak çevreyi korur.
0 Yorumlar