Çin’in en büyük ve bağımsız otomobil üreticisi Geely’nin genç Başkanı Shufu Li, Avrupa’ya açılmanın kendileri için bir rüya olduğunu belirtirken, bu pazara girmek için Türkiye’nin kendileri adına büyük bir adım için olduğunu söyledi.
Kasım ayı ortalarında Türkiye’de satışına başlanacak Geely’nin 46 yaşındaki Başkanı Li, yeni bir marka olmalarına karşın Çin’deki satışlarının sürekli arttığını hatırlatarak, gelecek 7 yılda 15 milyar dolarlık yatırımla kapasitelerini artıracaklarını kaydetti. Li, “Çin dışında dünya çapında da 9 fabrika planlıyoruz. Rusya ve Ukrayna’daki montaj tesislerine bu yıl Endonezya da eklenecek” dedi.
ABD’de karar verdi
Otomotiv sektörüne 1997’de giren Geely Holding’in Başkanı Shufu Li, otomotive girme kararını 20’li yaşlardayken gittiği ABD’de almış.
Çin’in Henry Ford’u olarak da anılan Li, “ABD’ye gittiğimde çevreme bakıp ne kadar çok otomobil olduğunu gördüm. Çin’deyse çok az otomobil vardı. bu sektörün gelecek vaat ettiğini düşünüp üretime girdim” diye konuştu. En büyük rüyalarının Avrupa pazarına girmek olduğunun altını çizen Li, “Türkiye de bir Avrupa ülkesi ve Avrupa pazarına girişimiz açısından büyük bir adım. Avrupa’ya üretim için, konumu ve yan sanayi avantajlarıyla Türkiye’de üretim yapmak ilk seçeneğimiz olacak” dedi.
Geleceğe yatırım
Geely’nin geleceğine yatırım yaptıklarını söyleyen Anadolu Holding Otomotiv Grubu Başkanı Kamil Eser de, “İlk aşamada para kazanmaktan çok Geely’nin bizimle olmasının avantajını yaşayacağız. Gelişen bir marka ve yeni iş fırsatları yaratabiliriz” dedi.
İleride Geely’nin başka ülkelerdeki distribütörlüğünü almayı da düşünebileceklerini söyleyen Eser, “Ayrıca holding olarak üretime yatkınız. Geely Avrupa için bu bölgede yatırıma karar verirse, Türkiye en büyük aday olacaktır” diye devam etti. Satışlara kasım ayı ortasında başlayacaklarını söyleyen Eser, 2009 hedeflerinin 3 ila 5 bin adet arasında olacağını, ancak mevcut ortamda tam rakam vermenin doğru olmayacağını hatırlattı.
‘Çin’in Toyota’sı olacağız’
Geely Holding’in Başkan Yardımcısı ve Geliştirme Bölümü Başkanı Dr. Frank Zhao da, “Çin’in Toyota’sı olmak istiyoruz. Ama daha çok ev ödevimiz var” dedi.
40 ülkeye araç sattıklarını, 2008’de 300 bin araç, 300 bin motor ve 350 bin vites kutusu üreteceklerini belirten Zhao, “Çin’de 6 fabrikamız var. İnşası biteceklerle sayı 9’a, kapasite 400 bine ulaşacak” diye konuştu. 2015’te toplam 42 modele ulaşacaklarını söyleyen Zhao, “Sadece 2010-2015 arası 25 yeni model çıkaracağız. 2015’te yılda 2 milyon adet üretim ve bunun 3’te 2’sini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 1800 mühendisle kendi teknolojimizi geliştiriyoruz. Diğer Çinliler gibi teknoloji satın almıyor, sadece iç pazarı düşünmüyoruz. Geleceğe hazırlanıyoruz” dedi.
10 bin dolardan başlayacak
İlk etapta Geely’nin 1.3 lt (86 HP) benzinli motorlu CK ve 1.5 lt (94 HP) benzinli motora sahip MK modellerinin satışına başlanacak. CK modeli “Echo”, MK ise “Family” adlarını taşıyacak. Echo’nun başlangıç fiyatı 10 bin dolar civarında olacak. Anadolu Grubu, 2009’da 1.8 lt (140 HP) motorlu yeni “FC-3”ün yanı sıra Çin’de “Panda” diye bilinen minik “LC”yi de ithal edecet. Echo ve Family 3 yıllık garantiyle satılacak. İki aracın da en düşük donanım paketinde klima, ABS, çift hava yastığı var.
Geely, Anadolu Grubu’nun Isuzu ve Honda operasyonlarından deneyimli mühendislerinden de büyük destek alıyor. Gerek bu iki model, gerek diğer modeller konusunda Türkiye’den Çin’e giden öneri sayısı yüzleri bulmuş.
‘Planlarımızı erteleyebiliriz’
Anadolu Holding Otomotiv Grubu Başkanı Kamil Eser, global kriz nedeniyle Türkiye’nin Isuzu’nun Avrupa’daki üretim üssü haline getirilmesi planlarının bir süre ertelenebileceğini söyledi. Eser, “İç pazara için D-Max pick-up üretimi Nisan 2009’da başlıyor. Yılda 300-400 adet üreteceğiz. D-Max ve bazı hafif kamyon modellerinin ihracat amaçlı üretimiyle ilgili projeye ise son halini vermedik. Zamanlamasını Isuzu ile yeniden gözden geçireceğiz. Belirsizliğin dağılmasını bekleyebiliriz. Ama vazgeçmedik” dedi.milliyet
0 Yorumlar